Vijf tips om het academiejaar goed te starten.

Het academiejaar is opnieuw gestart. Voor duizenden studenten de start van een nieuw avontuur vol met boeiende uitdagingen in het hoger onderwijs. Zo gaat studeren niet enkel over feesten en pintjes drinken, daarom geven we jullie graag ook enkele tips mee om dit academiejaar tot een goed eind te brengen. 

Tip 1: Sluit je aan bij een (studenten)vereniging

Twee hoofden zijn altijd beter dan een. In een (studenten)vereniging vind je veel gelijkgezinde mensen met gelijkaardige interesses. Zo leer je ook gemakkelijker mensen kennen en kan je al eens te rade gaan voor advies of kan je samen studeren voor de examens.

Tip 2: Volg al je lessen

Maak van je lessen een prioriteit, hoe saai ze ook mogen zijn. De verleiding is groot om al eens te skippen, maar als je de les saai vindt, zal je de leerstof hoogstwaarschijnlijk ook saai vinden. Daarom zal je ook niet geneigd zijn om de cursus op zelfstandige basis te verwerken. Gevolg is dan in het ergste geval dat je een herexamen hebt en dan moet je nog langer met dit vak omgaan. Dus conclusie: beter korte pijn!

Tip 3: Stel niet uit

In het hoger onderwijs ben je vrij om zelf te kiezen wanneer je studeert en wanneer je vrije tijd neemt. Soms kom je in verleiding om te veel vrije tijd te nemen en op het einde te veel te moeten doen. Begin dus op tijd. Neem je cursus vast na de lessen en maak een samenvatting. Zo heb je in de blok meer tijd en minder stress.

Tip 4: Vraag om hulp

Voel je al in het semester dat de professor voor jou Chinees spreekt? Vraag dan om hulp. Je kan te raden gaan bij je medestudenten, je professor of praktijkassistent of bij een bijlesbureau. Hier komt onze schaamteloze zelfpromotie. Zo kan je terecht bij Studant vzw voor hulp. Wij zitten op een boogscheut van de universiteit en je kan ons altijd bereiken via info@studant.be of via +32 3 242 92 59.

Tip 5. Koop je boeken niet op voorhand

Het klinkt misschien wat raar, maar voor de meeste vakken wacht je best nog even, tenzij de professor je op voorhand vraagt om het boek te kopen. Bij de meeste boekenlijsten staat er ook heel wat aangeraden literatuur op, waar je geen geld in hoeft te steken. Zo bespaar je weer wat geld dat je aan andere zaken kan uitgeven.