Hoe zorg ik voor evenwichtige planning in de paasvakantie?

Je loopt grandioos achter met samenvatten en na de paasvakantie is het echt alles op alles zetten voor een goede examenperiode in juni. Herken je jezelf hierin en heb je moeilijkheden met plannen? Weet je niet hoe je op de beste manier die twee ‘vrije’ weken moet aanpakken? Kan je wel een richtlijn gebruiken om zo goed mogelijk voorbereid juni tegemoet te gaan?

Plannen, organiseren, samenvatten en dat allemaal met een minder goed examenrooster. Misschien niet meteen de meest ideale start van de paasvakantie. Professoren bezorgen je stress en die stapel boeken blijft maar groeien. Je loopt grandioos achter met samenvatten en na de paasvakantie is het echt alles op alles zetten voor een goede examenperiode in juni.

Herken je jezelf hierin en heb je moeilijkheden met plannen? Weet je niet hoe je op de beste manier die twee ‘vrije’ weken moet aanpakken? Kan je wel een richtlijn gebruiken om zo goed mogelijk voorbereid juni tegemoet te gaan?

Een duidelijke planning als een perfecte start

Begin dan echt bij het cruciale begin. Zet een stapje achteruit, neem de tijd en plan je examenperiode. Het is belangrijk om nog altijd met voldoende energie die lange periode tegemoet te gaan. Denk er dus aan dat een dag maar 24 uur telt en die moet je verdelen tussen slapen, eten, ontspannen én studeren. Elke dag in de paasvakantie 14 uur studeren is dan ook onmogelijk. Begin met een duidelijke planning, waarbij je keuzes moet maken. Welke vakken verdienen de meeste aandacht? Zijn er bepaalde buisvakken die enorm veel tijd gaan vragen of heb je net bepaalde vakken die net veel werk zijn? Hoe zien je notities eruit?

Wees hier eerlijk in, niemand heeft er baat bij om zichzelf te gaan wijsmaken dat hij op een perfect schema zit wanneer hij eigenlijk gigantisch achterloopt. De paasvakantie geeft voldoende tijd om eventuele moeilijkheden recht te trekken.

De paasvakantie duurt twee weken en dus hoef je ook niet elke dag achter jouw boeken te zitten. Studeren is een eerste stap, maar de leerstof op lange termijn onthouden, vraagt meer inspanning. Spreid daarom zeker je studiedagen. Neem om te beginnen enkele dagen vakantie zodanig dat je batterijen kunnen opladen om een goede eindspurt te trekken naar het einde van het academiejaar. Om te bepalen hoe je gaat studeren, neem je best de inhoudstafel bij de hand. Hoeveel hoofdstukken telt een cursus en hoe groot zijn de hoofdstukken? Gebruik dit als leidraad om te bepalen hoeveel tijd je nodig gaat hebben. Een goed beeld van de cursus gaat je namelijk rust en structuur brengen tijdens het studeerproces.

Welke keuzes moet je maken?

Op deze twee weken tijd heeft het ook geen zin om elke cursus van het academiejaar vast te nemen. Daarnaast moet je ook niet meer beginnen met eigen samenvattingen te maken. Dit is een enorme tijdverspilling en brengt je achter op schema. We hopen dat je in het begin van het tweede semester van sommige vakken samenvattingen hebt gekregen of gekocht van vrienden. Als je voor sommige vakken tot de conclusie zou komen dat er nog notities ontbreken, vraag dan zeker nu nog samenvattingen van vrienden. Wanneer de notities compleet zijn, is het tijd om te focussen op de belangrijkste of zwaarste drie – vier vakken. Studeer voor deze vakken zeker op een actieve manier. Neem dus ook je tijd om oefeningen te maken of practica te herhalen. Niet alle theorie moet bekeken worden om tot een goed inzicht te komen.

Batterijen vol, planning klaar en dan nu STUDEREN!

Heb je die paar dagen vakantiedagen goed benut? Zijn je planning en notities om jaloers op te zijn? Klaar om zo efficiënt mogelijk van start te gaan zodat mei en juni geen te grote hel zijn? Dan komt het erop aan om actief te studeren! Probeer te vermijden dat je acht uur aan een stuk gewoon achter je boeken gaat zitten. Daar haal je niet veel rendement uit en het is énorm saai. Na de paasvakantie is het de bedoeling om met een geruststellend gevoel richting de blok te gaan.

Stel jezelf continu in vraag. Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de meest efficiënte manier en vragen stellen over je leerstof geeft je een aanzienlijke voorsprong gekeken naar de passieve student.

Waarom is deze formule belangrijk? Waarom moet je de werking van het menselijk lichaam kennen? Wat is de link tussen inkomenselasticiteit en een uitgavenpatroon? Wanneer je op je voorbeeldvragen een antwoord kan geven, zit je op de goede weg. Studeren op een actieve manier geeft je een goed inzicht in de verbanden en verschillende delen van de cursus. Daarnaast kan je ook switchen tussen verschillende onderwerpen. Dwing jezelf niet om een moeilijk hoofdstuk op twee dagen tijd te doorworstelen maar wissel moeilijke delen af met makkelijkere leerstofonderdelen of plan voldoende oefenmomenten in. Op een examen zijn vaak de oefeningen zeker even belangrijk om een goed examen af te leggen.

Het klinkt allemaal als een berg werk maar geloof ons dat je in mei en juni zeer tevreden gaat zijn met al die voorbereiding! Een paar dagen goed studeren en die paasvakantie blijft nog altijd een aangename vakantie. Schiet die startblokken nu al uit, dan moet je nadien geen nodeloze tussensprinten trekken. Studant wenst je alvast enorm veel succes en een deugddoende paasvakantie.