Acht tips om beter om te gaan met uitstelgedrag

Geschreven door Elise Vervloessem | 09-12-2016

Uitstelgedrag. Een probleem dat onoverkomelijk lijkt. Moest je vandaag iets doen tegen die deadline maar heb je het nog steeds niet gedaan gekregen? Ja, je bent het misschien aan het uitstellen door dit te lezen, maar treur niet en blijf nog even hangen. Hier vind je nuttige tips voor jouw probleem!

Verwachting

Hoe denkt je dat je deze taak zult vervullen? Heb je het al eens gedaan in het verleden en was dit een positieve ervaring? Indien niet, kon je het wel, maar had je te weinig tijd? Je zorgt er best voor dat je verwachtingen positief zijn door naar je verwezenlijkingen te kijken.

Waarde

Hoe belangrijk is het voltooien van dit project voor jou? Welke invloed zal dit hebben in de toekomst? Vergroot de waarde voor, door je te informeren en op regelmatige basis aan te herinneren en/of er zelf een beloning aan te verbinden.      

Impuls

De verleidingen die je op korte termijn krijgt aangeboden. Hmmmm, die aflevering kan ik nog wel kijken, ik heb nog veel tijd voor die taak. Deze impulsen moet je verminderen, dat weet je ongetwijfeld al.

Tijd

Hoe dichter bij de deadline hoe meer gemotiveerd je zult zijn om de taak te volbrengen. Nog 2 weken tot de deadline? Ja, dan voel je geen druk.

Enkele praktische tips

Als bovenstaande uitleg je al veel helpt om meer inzicht te verkrijgen in je probleem, goed! Indien niet, dan hebben we hieronder enkele tips die telkens één of meer aspecten van de motivatie vergelijking aanpakken.

  1. Deel je taak op in kleine handelbare stukjes.  Zo wordt je project niet alleen overzichtelijker en minder angstaanjagend, maar heb je ook een realistischer beeld van hoeveel tijd je nodig zult hebben om dit goed te volbrengen. Op deze manier ontdek je niet de avond voor de deadline dat je eigenlijk twee dagen nodig had. Klinkt dat niet bekend in de oren?
  2. Begin met een makkelijke taak of iets waar je goed in bent. Vaak is beginnen het grootste probleem. Dit zou het proces moeten vergemakkelijken, het geeft je namelijk meer zekerheid en interesse in het voltooien van het project.

  3. We willen graag ons beste beentje voorzetten bij iedere opdracht die we vervullen, maar uitstelgedrag verandert onze standaarden enorm. Vaak wordt je doel de taak uitvoeren i.p.v. goed uitvoerenGebruik dit als motivatie. Kijk naar je resultaten in het verleden en vergelijk diegene waar je genoeg tijd voor had met de taken vervuld onder druk.

  4. Euhm… Maar ik werk gewoon beter onder druk… Bullshit, en je weet het zelf ook. Je bent sneller tevreden en trots dat je het toch maar weer hebt kunnen doen op de korte tijd. Beter werken, neen. Andere standaarden, dat wel.

  5. Uit de vorige twee puntjes leiden we af: weet waar je voor werkt en wat je wil bereiken.

  6. Stel zelf je deadlines op. Deze kan je tussendoor inplannen voor een grote taak, en/of net voor de officiële deadline. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat studenten die tussentijdse deadlines beter presteren dan die studenten zonder.    
    Als dit niet meteen werkt voor jou:

  7. Zoek een studiebuddy en bespreek elkaars vooruitgang, bijvoorbeeld aan de hand van je tussentijdse deadlines. Iedereen rondom je heeft hoogstwaarschijnlijk ook dingen op hun to do – list staan die ze op dit moment aan het uitstellen zijn. Het werkt motiverend, en bijkomend kan je elkaar feedback geven en problemen al vroeger aanpakken i.p.v. momenten voor de deadline erachter komen dat je een vraag verkeerd had geïnterpreteerd.

  8. Gooi je impulsen uit het raam. Zorg ervoor dat het meer moeite kost om je impulsen te vervullen dan om aan je taak te beginnen. Zo kan je je gsm aan iemand geven voor je begint te studeren met de afspraak dat hem enkel terugkrijgt als je klaar bent, blokkeer je best afleidende websites en zorg je voor zo min mogelijk afleidingen in je studie-omgeving.