Wat is het verschil tussen een jobstudent en zelfstandige in bijberoep?

Geschreven door Sofie Paternoster | 30-09-2016

Jobstudent, vrijwilliger of zelfstandige in bijberoep? Ongetwijfeld heb je alle termen al een keer horen vallen en ongetwijfeld zijn er nog een paar andere namen die ik niet heb opgesomd, maar wat betekenen die termen nu? De grootste tip voor elke studentenjob is "Ken je limiet, zowel in tijd als in loon."

Wat is het verschil tussen een jobstudent en zelfstandige in bijberoep?

De doorsnee studentenjob valt onder de passelijke term: jobstudent. Dat zijn studenten die onder het bekende "50 dagen"-statuut vallen. Sommigen onder jullie hebben het misschien al gehoord: het "50-dagen"-statuut vliegt de deur uit. Vanaf 1 januari 2017 zal je als jobstudent onder een 475-uren-systeem werken. Je moet je dus niet langer zorgen maken, als je meer of minder dan 8 uur op een dag werkt. Je kan zelf je aantal uren doorgeven en hoe geconcentreerd of hoe verspreid die uren zijn, wordt bijzaak. Wel nog een kleine nuance: je mag niet meer dan 240 uur per kwartaal werken, met de uitzondering van de zomermaanden: juli, augustus en september. Deze vrijheid krijg je niet in de zomermaanden na je afstuderen.

Omdat niet alle studenten altijd volle dagen willen werken, zijn er ook andere statuten, zoals zelfstandige in bijberoep (art. 37). Die waren en zullen tot 1 januari 2017 broodnodig zijn. Aan het zelfstandige in bijberoep statuut zijn drie criteria verbonden. Ten eerste moet je student zijn, jonger dan 25 jaar zijn en kinderbijslag ontvangen. Daarvoor krijg je terug, dat je belastingsvrij 1.439,42 euro (2016) mag verdienen. Met dit statuut ben je niet gebonden aan uren of dagen, enkel aan een geldlimiet. Dit statuut gebruik je bijvoorbeeld om bijles te geven bij Studant vzw.

Hoeveel mag ik maximum verdienen?

Het gevolg van een studentenjob is de gevreesde belastingsbrief. Je komt er niet onderuit. Je moet die gruwel altijd invullen en hier komt mijn tip "ken je limiet" van pas. Ongeacht je statuut zijn er drie grenzen waar je rekening mee moeten houden. Die grenzen worden bepaald op basis van je gezinssamenstelling. Je mag bruto 6.535 euro (2015) verdienen als je ouders samen worden belast, 8.272,50 euro (2015) als je ouders alleen belast worden en 9.797,50 euro (2015) als je ouders alleen belast zijn en jij een handicap hebt.

Met dit kort overzicht kan jij de arbeidsmarkt gaan veroveren. Als je een studentenjob zoekt, kijk altijd goed naar de lonen in de sector. Zo weet jij ook altijd aan welk uurloon je je mag verwachten en wanneer je op tafel moet slaan. Wij wensen je alvast veel succes!