3 tips voor ouders tijdens de Paas-examens

Geschreven door Marie Denissen | 27-03-2023
paasexamen

De paasexamens zijn alweer bezig of staan vlak voor de deur. Wat vliegt dat schooljaar weer voorbij! Ging het allemaal een beetje té snel en weet jouw kind niet waar die eerst aan moet beginnen? Maak je geen zorgen, met deze tips maak je het beste van die plotse paas-examens en ondersteun je je student op een effectieve manier!

Leerling als leeraar

Deze eerste tip is goud waard en kan je doorheen het hele schooljaar en elke examenperiode gebruiken! In plaats van je kind af te vragen of alles aan hen uit te leggen, vraag ze of zij het aan jou kunnen uitleggen. Let er op dat hun uitleg altijd gestructureerd en natuurlijk ook juist is. Je kan dan gaandeweg bijsturen of aanvullen. Op deze manier wordt ook al snel duidelijk hoe je tiener studeert, waar ze de nadruk op leggen en of ze hoofd- en bijzaken goed kunnen onderscheiden. Let er ook op dat ze het echt in hun eigen woorden kunnen uitleggen, niet dat ze hun samenvatting of werkboek letterlijk herhalen/luidop memoriseren.

We weten dat je de leerstof op een diepere manier begrijpt als je het echt in je eigen woorden kan uitleggen tegenover wanneer je de leerstof enkel memoriseert. Bij het maken of herhalen van oefeningen, is het belangrijk dat ze dat luidop doen, zo kan je elke stap volgen die ze maken om tot de uitkomst te komen. Indien ze halverwege een fout maken, weet jij ook meteen wat er misliep. Vaak horen ze zelf ook al snel dankzij het luid denkproces waar ze de fout ingaan en kunnen ze zichzelf meteen verbeteren. 

On repeat

Een van de grootste voordelen van de paas-examens is herhaling. En laat ‘herhalen, herhalen, herhalen’ nu ook net de volgende tip zijn om die plotse paas-examens door te komen! Hoe meer je student kan herhalen, hoe beter die de leerstof opslaat en ook op lange termijn vasthoudt. Neem al die taken en testen van de afgelopen maanden opnieuw vast en overloop samen wat er gevraagd werd, hoe het gevraagd werd, wat goed ging maar ook waar ze fouten maakte. Naast al die toesten herhalen en het bekijken van hun huiswerk, is het het beste als ze op het einde nog tijd hebben om alles wat ze moeten kennen – je weet wat ik ga zeggen; te herhalen. 

En dat brengt ons naadloos naar de volgende tip om goed om te gaan met die paas-examens! 

Paas-examens als wake-upcall

De paas-examens kunnen voor behoorlijk wat stress zorgen en zijn er toch altijd weer sneller dan gedacht. “Dat is lastig”, denk je al gouw maar eigenlijk zijn die paas-examens de ideale herhaling en voorbereiding op de eindsprint van het schooljaar tot aan juni. Je student leert op die manier alvast de helft van wat ze moeten kennen voor hun eindexamen. Het kan ook een wake-upcall zijn voor de vakken die toch moeilijker leken dan gedacht. Je begint er beter laat aan dan té laat. Dankzij de paas-examens kom je met je kind in juni niet voor verrassingen te staan. Ook de resultaten die ze behaalde op hun paas-examens geven jullie belangrijke inzichten die jullie kunnen meenemen naar het laatste deeltje van dit schooljaar om het (opnieuw) tot een succesvol einde te brengen.

Merk je dat jouw student bij sommige vakken een beetje achterloopt en er meer uitleg of oefening kan gebruiken? Wacht dan zeker niet om naar hulp te vragen! Wat ze moeten kennen/kunnen voor hun paas-examens nu is alvast de helft van de leerstof dat terugkomt in juni. Daarna hebben ze nog maar 6 weken de tijd om zich bij te werken in dat vak naast de nieuwe leerstof die daarbovenop komt. Bij Studant vind je de juiste ondersteuning voor elke student en krijg je hulp bij die zware laatste loodjes. Merken jullie na de paas-examens dat de studiemethode toch een probleem is, al gaat het over planning, samenvatten, structuur of motivatie- dan kunnen we jullie ook daarbij helpen. Je tiener krijgt in beide gevallen een individuele begeleider die zo geschikt mogelijk is naargelang jullie persoonlijke noden en voorkeuren. Op die manier kunnen ze de laatste weekjes heel gericht hun vragen stellen en ondersteuning krijgen bij wat er voor hen specifiek moeilijk gaat. De laatste loodjes wegen het zwaarst maar je hoeft ze niet alleen te dragen! Als jullie je toch nog afvragen of we jullie wel degenlijk kunnen ondersteunen, neem dan gerust contact op. We kijken heel graag hoe we je verder kunnen helpen.