5 Tips voor een vliegende start van 2023 (op het middelbaar)

Geschreven door Marie Denissen | 04-01-2023
nieuwe semester secundair

Het nieuwe jaar is van start en het schooljaar is alweer halverwege! Wat vliegt de tijd vooruit. Vlieg jij mee? Met deze tips helpen we jou alvast op weg! Het nieuwe jaar nodigt uit voor reflectie, evaluatie en vooral: goede voornemens. Blik vooruit en vlieg ook het tweede semester door met deze tips!

Reflectie: Wat ging moeilijk?

De eerste examens zijn achter de rug en de punten zijn geteld. Zijn er misschien vakken die moeilijk gingen of waarvan je resultaten iets minder waren? Hou daar dan rekening mee dit semester. Goed begonnen is half gewonnen dus zorg alvast voor een goede, vlotte start van dat vak. Fouten zijn de beste leerschool dus kijk het examen in en vraag om feedback en extra uitleg.

Als je merkt dat je bepaalde thema’s gewoon niet snapt of dat je over de hele lijn moeilijkheden ervaart, neem dat dan zeker mee en speel er op tijd op in! Je krijgt het hele semester nieuwe leerstof dus zorg dat je bij blijft met de leerstof, zo raak je op het einde minder in de problemen.

Zoek je extra ondersteuning voor een bepaald vak, dan zijn bijlessen een goede optie. Bij Studant werk je één op één met je begeleider die al je vragen beantwoordt en de leerstof nog eens rustig samen met jou overloopt en behandelt. Zo kom je zeker niet achter te staan en speel je kort op de bal voor de aankomende toetsen doorheen de week en examens in april en in juni.

Evaluatie: Studiemethode & planning

Zorg voor een goede studiemethode, structuur en planning. Hou je leerstof doorheen het semester goed bij op een efficiënte manier. Zo heb je naar aanloop van je examens reeds een goed overzicht van wat je allemaal moet kennen en kunnen. Door je leerstof doorheen het jaar goed bij te houden op een gestructureerde manier, verwerk je al heel vlot een deel van de te kennen leerstof. Zo moet je tijdens de examens alles alleen nog eens herhalen, maar dan is het grote studiewerk al achter de rug.

 

Heb je niet echt een goede studiemethode of weet je niet hoe je daar nu aan moet beginnen? Bij Studant kan je ook één op één ondersteuning krijgen voor algemene studiemethode. Op die manier zoek je samen met je begeleider naar een methode die voor jou werkt, leer je plannen en heb je een houvast voor een geweldig semester.

Goed voornemen: Ontspan!

Hele populaire voornemens voor een nieuw jaar zijn vaak ‘minder stress’, ‘meer bewegen’ en ‘gezonde gewoontes houden’. Deze voornemens zijn niet voor niets populair, dus sla deze tip niet zomaar over. Met een goede planning (dankzij de tip hierboven) is 1 tot 3 keer doorheen de week sporten of ontspannen geen overbodige luxe en moet het haalbaar zijn om te combineren. Door te sporten kan een kind zijn energie kwijt en is dit het ideale moment om even hun schoolwerk te vergeten.

Ontspanning kan in vele vormen gebeuren: muziekschool, jeugdbeweging, sport, kunstacademie, met vrienden gaan voetballen op een pleintje.

 

De mogelijkheden zijn eindeloos. Af en toe een frisse neus kunnen halen en even alles vergeten, is de beste manier om gemotiveerd te blijven voor school. Daarnaast slaap je ook beter wanneer je moe en voldaan terugkomt van een training of activiteit. Goed slapen betekent dan weer dat je leerstof makkelijker verwerkt en dat heeft een positieve invloed op je schoolresultaten. Alleen maar voordelen dus!

Goed voornemen: Stel jezelf voorop!

Vergelijk niet en stel jezelf voorop! Het doet er niet toe hoe goed of slecht je klasgenootjes het misschien doen. Iedereen werkt en verwerkt leerstof op een andere manier. Vergelijk jezelf dus niet met anderen want iedereen heeft zijn eigen manier, planning, moeilijkheden en talenten.

Focus op jezelf en op wat jij wil bereiken dit semester. Laat jezelf niet afleiden door wat anderen al dan niet doen en kies voor wat jij wilt en bepaal hoe je dat wil doen. Sommigen werken liefst alleen, anderen hebben een duwtje in de rug nodig en nog anderen hebben veel meer hulp nodig dan dat zetje in de juiste richting. You do you en dat is helemaal oké, je mag er zijn!

Goed voornemen: Vraag op tijd om hulp!

En met die woorden belanden we alweer bij de laatste tip: vraag op tijd om hulp. Om hulp vragen is dapper en kan een grote stap zijn maar probeer op tijd aan de alarmbel te trekken.

Wanneer je resultaten niet zijn wat je had gehoopt, betekent het nog niet dat er een probleem is.

Er spelen vaak meerdere factoren mee, waarom je de punten haalt die je haalt en daar hebben we bij Studant zeker oog voor. Wil je eens met ons komen praten? Dan ben je altijd welkom. We zullen dan samen kijken hoe jij juist ondersteund kan worden en hoe wij daarbij kunnen helpen. Op die manier vlieg ook jij gegarandeerd dat nieuwe jaar door! Plan hier een vrijblijvend gesprek in met ons!

Ga van start bij Studant

Heb jij dringend hulp nodig bij één of meerdere vakken? Lukt het je maar niet om een goede planning te maken? Wil je graag extra hulp bij het verwerken van bepaalde leerstof? Twijfel dan niet langer en start nu met jouw aanvraag. Zo krijg je spoedig een begeleider toegewezen die jou verder kan helpen.