De online wereld: wat nu?
Het Coronavirus raast momenteel doorheen België en zet onze wereld op zijn kop. Scholen blijven dicht, streaming rukt de kop op en de vervangtaken blijven maar binnenstromen. En dan ben je opeens afhankelijk van die online wereld ... De een is er al iets bekender mee dan de ander. De ene is er ook al wat meer op voorbereid dan de andere. Ook deze uitdagingen kwamen bij Studant op de deur kloppen. Hoe moet je in die online wereld je wegwijs vinden? En hoe pakken wij dat nu aan: online bijles geven?
Het Coronavirus raast momenteel doorheen België en zet onze wereld op zijn kop. Scholen blijven dicht, streaming rukt de kop op en de vervangtaken blijven maar binnenstromen. En dan ben je opeens afhankelijk van die online wereld ... De een is er al iets bekender mee dan de ander. De ene is er ook al wat meer op voorbereid dan de andere. Ook deze uitdagingen kwamen bij Studant op de deur kloppen. Hoe moet je in die online wereld je wegwijs vinden? En hoe pakken wij dat nu aan: online bijles geven?
Wat doe je voor de online bijles?
De voorbereiding van een online bijles is vrij gelijkaardig aan die van een “offline” of “face-to-face” bijles, met de uitzondering dat je wat tijd voor de technologie moet rekenen. Het is belangrijk om jezelf goed voor te bereiden, zowel voor de begeleider als voor de student. Dit betekent dus dat onze begeleiders op zoek zullen gaan naar oefeningen om voor te bereiden. Die oefeningen worden doorgestuurd naar jou zodat je al een eerste keer kan nadenken of je vragen hebt. Het doorsturen van die oefeningen is makkelijk en kan via foto’s, een makkelijke mail of applicaties op de gsm. De opties zijn dus eindeloos.
Met een goede voorbereiding geraak je dus al heel ver! Studenten die reeds hun lesmateriaal bij elkaar hebben gezocht, zullen sneller mee zijn met de online bijles maar dat is bij fysieke bijlessen ook altijd de regel. Op dat vlak verandert er dus eigenlijk niet zoveel. Momenteel klinkt dat niet al te aantrekkelijk maar met het oog op de eindexamens in juni is dat wel de beste optie. Op die manier ben je helemaal voorbereid en hoef je je geen zorgen te maken wanneer die examens voor de deur staan.
Hoe ziet een online bijles eruit?
Voor de aanvang van een online bijles voorzie je best een beetje tijd voor de technologie. Zo heb je voldoende tijd om beiden online te komen en even uit te testen of het beeld en de klank wel goed loopt. Eenmaal jij deze zaken uit de weg hebt, kan je eraan beginnen. Het is dus heel normaal dat vanaf nu jouw bijles start met “hallo hoor je mij?”. Het klinkt heel stom maar is wel efficiënt in deze tijden.
Bij een offline bijles bekijk je samen de leerstof waarbij dit bij een online bijles net hetzelfde is. We hebben voldoende applicaties en software die ons in staat stellen om oefeningen en lesmateriaal met elkaar te delen. Screensharing is in deze tijd een zeer handig middel en je kan het via verschillende applicaties: Skype, Microsoft Teams, Facebook, Google Hangouts, Zoom, … om er maar een paar te noemen. Via screensharing kan enerzijds onze begeleider interactief lesgeven en kan de student anderzijds zijn lesmateriaal delen.
Neem bijvoorbeeld een oefening wiskunde: de begeleider schrijft de opgave met de “tekentools” op een lege dia in powerpoint en legt dan stapsgewijs uit hoe je tot de oplossing komt. Exact hetzelfde als op papier dus! Alleen is het nu op je scherm en via screensharing zodat jij ook kan zien wat de begeleider neerschrijft en zodat hij in tussentijd ook gewoon de nodige vragen kan stellen. Sommige applicaties zoals Zoom bevatten een leuke “raise your hand”-functie. Op die manier vermijd je dat je door elkaar zou praten en heb je een makkelijke optie om aan te geven dat je enkele vragen wil stellen.
Voor complexere wiskunde oefeningen waar best wel wat reken- en schrijfwerk aan is, kan je ook werken door foto’s heen en weer te sturen. Dit is soms iets trager, maar is vaak wel net iets leesbaarder dan alles op de pc te proberen tekenen.
Daarnaast zijn er ook nog eens tal van online mogelijkheden die ervoor zorgen dat de online bijles een fluitje van een cent wordt! De overheid lanceerde de website thuisleren.net waarop je alle informatie van de grootste uitgeverijen kan terugvinden. Doe ook beroep op klascement.net en maak gebruik van deze website vol oefeningen en verbetersleutels! Heb je zin om de bijles wat interactiever te maken? Neem dan een kijkje op Kahoot. Deze online-quiz zorgt ervoor dat de student op het einde van de bijles nog even ludiek kan herhalen wat hij tijdens de bijles geleerd heeft. Een grappige afsluiter, maar ook bijzonder leerrijk. Moet je talen studeren maar ben je het eindeloos noteren van de woordjes beu? Gebruik dan samen met de begeleider Quizlet en ontdek hoe je op maar liefst 7 verschillende manieren woordjes en grammatica kan instuderen. Een grappige noot in deze periode is altijd een aanrader!
Wat doe je na de online bijles?
We weten dat het momenteel niet allemaal van een leien dakje verloopt. Het zijn nieuwe tijden die niemand ooit al heeft meegemaakt en dus is het voor elke student een beetje zoeken. Het is wel bijzonder belangrijk om een ritme te behouden. Blijf niet tot ‘s middags in je bed liggen en kruip ook niet pas laat in de nacht opnieuw in je bed. Integendeel, plan je dag in alsof je normaal op school zou zitten. Sta op tijd op, plan wat je in de voormiddag en namiddag zal studeren. Geef je zelf ook voldoende pauzes om even te ontspannen, uiteindelijk neem je die op school of in het hoger onderwijs ook. Die pauzes neem je best door even buiten te gaan wandelen, te lopen of een eindje te fietsen. Op die manier kom je met niemand onnodig in contact maar heb je toch de nodige buitenlucht gehad. Zoek je een andere manier van ontspannen? Neem dan eens een kijkje bij jouw online jeugdbeweging. Zij bedenken wekelijks nieuwe uitdagingen die jou bezighouden tijdens deze coronacrisis.
Blijf dus vooral weg van het uitstelgedrag door te bingewatchen en te denken dat je nog heel veel tijd hebt, want de examens komen er onvermijdelijk aan. Probeer er dus wat discipline in te houden en werk met wekelijkse planningen of to do’s. Goed begonnen is half gewonnen.