Drie tips om woordjes van buiten te leren en te onthouden

Geschreven door Sofie Paternoster | 21-11-2017

Van buiten leren, het is niet tof. Duurt het uren om een paar woordjes van buiten te leren? Steek je regelmatig je tong uit naar je vocabulaire, omdat die altijd beter moet weten? Of leg je liever je glossary op je hoofd en hoopt om zo de lijst te onthouden? Memoriseren kan je op verschillende manieren en hoeft niet altijd saai te zijn. Hier zijn een paar van onze tips en tricks.

Maak ezelsbruggetjes

Heb jij vaak last van “het ligt op het puntje van mijn tong”-syndroom? Misschien moet je dan proberen om verbanden te leggen tussen een woordje dat je al kent en een nieuw woord. Zo kan je bijvoorbeeld het Latijnse woordje magnum, wat ‘groot’ betekent associëren met een groot ijsje. Wat ook kan helpen is om woorden te ontleden. In het Franse woord indéchiffrable kan je het woordje chiffre herkennen, wat ‘cijfer’ betekent en de suffix -able ken je misschien uit het Engels. Deze hints kunnen je helpen om tot de eigenlijke vertaling, namelijk onontcijferbaar te komen.

Laat technologie je helpen

Tegenwoordig heb je heel wat apps en programma’s die je kunnen helpen om het studeren aangenamer te maken. Teach2000 is er daar zo eentje van. Wil jij niet alle woordjes zelf ingeven, dan kan je gebruik maken van wrts. Daar kan je dan de naam van je handboek ingeven en vaak heeft al iemand voor je een lijst gemaakt. Onze favoriet blijft wel nog altijd Quizlet. Deze website / applicatie kan je zowel op je laptop als op je smartphone gebruiken. Je kan spelletjes met de woorden spelen of een competitie houden met jezelf.

Herhalen is de sleutel tot succes

Ik snap de verleiding om enkel de avond voor je toets of examen je woordenlijst vast te nemen, maar dan zitten de woordjes enkel in je kortetermijngeheugen en je kortetermijngeheugen is niet zo groot. Dus vergeet je meestal al die woordjes terug, nog voor je het examen hebt kunnen afleggen. Het is dan ook beter om de woordjes wat op te splitsen. Herhaal op regelmatige basis de woordenschat en je zal merken dat deze bij het examen nog fris in het geheugen zitten. Zo kan je eenvoudig elk weekend 20 of 40 woorden herhalen met een focus op de moeilijkste woorden. 

Extra hulp nodig?

Wil je nog meer technieken voor memoriseren in de vingers krijgen? Of zijn alle tips wel welkom, maar is ze toepassen moeilijk? Dan kan je altijd inschrijven voor bijlessen studiemethode. Onze begeleiders onthullen je dan alle geheimen om efficiënter en gemakkelijker te leren studeren.