HELP ik ben te laat aan de blok begonnen, wat nu?

Studenten studeren doorheen de blokperiode

Kerst staat voor de deur, de pakjesdrukte is stilaan weer voorbij en de blok is volop bezig. Wow is het al zo laat?! Ja hoor, maar geen stress! Ben je wat te laat begonnen? Dat maakt niet uit, met deze tips haal je nog steeds het meeste uit de kerstvakantie en de rest van de blok! Studeer slimmer, niet langer want ook je slaap is heel belangrijk deze dagen.

De inhoudstafel die je altijd meteen omslaat

De eerste pagina’s van je boek of cursus, die bladeren we snel om samen met die onnodige introductie. Zo lijkt het alsof je toch al een tikkeltje verder zit in je boek. Dit doe je beter niet! Een inhoudstafel geeft je een super beknopt overzicht van je leerstof en de thema’s waarover je leert. Het is de rode draad die hoofdstuk met hoofdstuk verbindt. 

Schrijf de inhoudstafel over op een blaadje en leg het te allen tijde naast je cursus of samenvatting. Ben je even je draad kwijt of zie je het grotere geheel niet meer? Ga je dan even situeren in je inhoudstafel! Je kijkt eerst naar je huidig hoofdstuk, dan je vorige thema’s en als laatste kijk je ook even naar de volgende hoofdstukken.

  1. Huidig hoofdstuk: wat is het globale thema van wat je nu leert? 
  2. Vorige hoofdstukken: waar kom je vandaan en op welke kennis is wat je nu leest gebaseerd? 
  3. Volgende hoofdstukken: waar gaat de leerstof naartoe? 

Op deze manier kan je je snel in je leerstof situeren en zie je duidelijk dat de kennis op zichzelf voortbouwt. Zo zie je makkelijker de verbanden en de algemene structuur van je leerstof en heb je altijd een goede houvast bij de hand tijdens het studeren!

Wanneer je helemaal klaar bent met de cursus, kan je ook weer die inhoudstafel gebruiken om jezelf even te testen. Probeer elk thema kort en beknopt uit te leggen en ga zo van het ene hoofdstuk door naar het volgende hoofdstuk. Als je dan heel je inhoudstafel kort kan overlopen, ben je good to go om dat examen te gaan knallen!

ECTS watte?

Naast je inhoudstafel kan je ook gaan kijken naar je ECTS-fiche per vak. "Mijn ECTS-watte?". Je ECTS-fiche is een officieel document waarop je doelstellingen en inhoud van je vak worden vermeld. Het is vaak aan de hand van die fiche dat docenten hun examens opstellen. Als je dus niet zeker bent van wat je juist moet kennen van een vak of waarop het examen zal focussen, ga dan even een kijkje nemen naar dit document. Je vindt het normaal gemakkelijk per opleidingsonderdeel in je digitaal schoolportaal.

Lesopnames versus podcast

Liggen er nog een hele hoop lesopnames te wachten? Ook voor hen hebben we een tip! Al die lesopnames bingen op dubbele snelheid, is niet ideaal. Je verliest snel je concentratie en lang staren naar hetzelfde beeld is niet echt stimulerend om je leerstof op te nemen en te verwerken. 

In plaats van je lessen echt te bekijken, stilzittend achter je computer; kan je ze beter opzetten en ernaar luisteren zoals je naar een podcast luistert. Zet je speaker op en neem een warme douche, kuis je kot/ruim je kamer op of luister ernaar in je auto. Zet je koptelefoon op en ga wandelen in een park of bos, ga sporten in de fitness of maak een fietstochtje met je les in je oren. Zo win je heel veel tijd en blijf je langer geconcentreerd. 

Denk er eens over na: als je net een podcast hebt beluisterd, kan je daarna snel en makkelijk navertellen waarover die ging en wat er werd verteld? Dit is niet anders! 

Door actief bezig te zijn en/of buiten te zijn, behoud je lang je concentratie en neem je veel informatie op. Het werkt een beetje hetzelfde als droedelen tijdens de les; door bezig te blijven tijdens het beluisteren van je lesopnames, blijven je hersenen actief en gefocust en dwaal je minder snel af. 

Daarbij kan je op deze manier blijven sporten en bewegen, is je kamer of kot super proper en kom je genoeg buiten in de frisse lucht. En dat is allemaal bevordelijk voor je mentale welzijn tijdens de lange blokperiode, waardoor je je minder moe, uitgeput of opgesloten zal voelen! Studeren was nog nooit zo ontspannend en gezond! 

Samenvatting 2.0

Studeer je toch echt liever of beter op papier maar heb je geen samenvatting kunnen maken? No worries, je hoeft geen samenvatting te hebben om snel en beknopt te studeren! Dat wil ook niet zeggen dat je dan maar die dikke cursus van 600 pagina's moet vastpakken. Overloop de powerpoint slides van al je lessen en haal de belangrijkste eruit. Bundel die belangrijke slides, stop ze in een mapje et voila: samenvatting 2.0.

Op deze manier heb je een beknopt verzameling van al je leerstof die je kan studeren. Schrijf hier en daar nog een extra puntje of voorbeeld op en onderlijn de keywords. Als je dan een slide echt niet goed snapt, ga je specifiek dat deel opzoeken in je cursus voor extra verduidelijking. Zo studeer je efficiënt en verlies je geen kostbare tijd door je hele cursus pagina per pagina door te nemen, veel te veel te typen of veel te veel te lezen.

Gezond verstand

Dit is de laatste tip, maar misschien wel de allerbelangrijkste; gebruik je gezond verstand!

Examens zijn heel stressy en je slaapt minder (goed). Maar onthoud: je weet meer dan je denkt. Als je naar de lessen ging, heb je alles sowieso al eens gehoord. Denk rustig na en gebruik je hersenen. Schuim je samenvatting niet paniekerig af in je hoofd op zoek naar het antwoord maar denk zelf rustig na. Wat zou het antwoord op deze vraag kunnen zijn als je er even rustig met je eigen bewuste én onbewuste kennis over nadenkt? Meestal kom je zo al een heel eindje vooruit in je examen! Geloof in jezelf want je weet meer dan je denkt, you got this!

Ga van start bij Studant

Heb jij dringend hulp nodig bij één of meerdere vakken? Lukt het je maar niet om een goede planning te maken? Wil je graag extra hulp bij het verwerken van bepaalde leerstof? Twijfel dan niet langer en start nu met jouw aanvraag. Zo krijg je spoedig een begeleider toegewezen die jou verder kan helpen.