Hoe combineer ik sporten en studeren?

Geschreven door Justine Soete | 28-10-2017

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Het mag dan al afgezaagd klinken maar het klopt. Sporten verhoogt je concentratievermogen, je voelt je fitter en je slaapt beter. Maar hoe vind je als drukbezette student tijd om te sporten?

Sporten aan de hogeschool of universiteit

Veel hogescholen en universiteiten bieden mogelijkheden om goedkoop te sporten. Aan de KU Leuven kan je met een sportkaart voor 23 euro een heel jaar sporten en krijg je zowel toegang tot groepslessen als tot verschillende sportzalen. Bij de UAntwerpen kan je een soortgelijke sportkaart aanvragen op uantwerpenplus.be voor 25 euro. Studenten aan de UGent kunnen via een meerbeurtenkaart ook verschillende sporten beoefenen en van de sportinfrastructuur gebruik maken.

Geen excuses meer

Het regent, je hebt geen zin om uit je zetel te komen, je bent moe, je beste vriendin belt je om iets te gaan drinken, de nieuwste aflevering van je favoriete serie staat net online,… Alle excuses zijn goed om niet naar buiten te moeten om te sporten. Enkele tips om toch die sportschoenen aan te trekken.

Als je het moeilijk vindt om jezelf te motiveren om te sporten, kan je bijvoorbeeld afspreken met vrienden om samen te lopen. Of maak nieuwe vrienden en sport samen met anderen tijdens groepslessen van je universiteit.

Komt sporten altijd op de laatste plaats? Plan in het begin van de week of semester in je agenda een vast moment om aan je conditie te werken en probeer je daar vanaf het begin aan te houden.

Thuis op het gemak

Je hebt geen zin en tijd om telkens een kwartier te fietsen (fietsen is ook sporten natuurlijk) alvorens je kan sporten? Maak dan gebruik van je eigen ‘infrastructuur’. Op Youtube vind je een hoop filmpjes met leuke oefeningen die niet lang duren en die je perfect op kot kan doen. De squat challenge, oefeningen voor tijdens het tanden poetsen, oefeningen voor strakke benen, enzovoort.

Maar ook yoga is ideaal om thuis te beoefenen. Zet wanneer je opstaat even een rustig muziekje op en doe enkele yoga oefeningen. Of rek je eens stevig uit en haal een paar keer diep en gecontroleerd adem. Zo begin je rustig en alert aan de dag.

Be creative

We herinneren ons allemaal die saaie turnlessen op school die enkel bestonden uit lopen, voetbal, gymnastiek, basketbal en volleybal. Zoek in de plaats een originele sport die helemaal bij je past. Wat dacht je van capoeira, trampoline of bootcamp? Of liever jazz, pilates of taekwondo? Universiteiten bieden lessen aan voor verschillende niveaus zodat je de basis goed meehebt maar ook verder in je favoriete sport kan groeien.