Hoe verminder ik stress tijdens de blokperiode?

Geschreven door Elise Vervloessem | 03-01-2017

Dag in dag uit studeren, hoe overleef je zoiets zonder gek te worden? En de stapel cursussen wordt ook maar niet kleiner! Dit kan een stressvolle maand worden. Maar dat hoeft het niet te zijn! Met een routine, ontspanning en gezonde levensstijl kan de blok ook géén bal vol stress en korte nachten worden.

Enkele relax- en voedingstips voor een geslaagde blok

Ok, je moet waarschijnlijk studeren nu, dus we houden het kort en vooral praktisch.

Als eerste haalt het hebben van een vaste routine al heel veel stress weg. Kruip dus elke dag op hetzelfde moment uit je bed en begin op een vast uur met studeren. Pak doorheen de dag regelmatig pauzes en geef je hersenen genoeg tijd om je harde werk van overdag op een rijtje te zetten door ook steeds op een vast en verstandig uur in bed te kruipen (lees: jij, niet jij en je smartphone ;) ).

Maak een To – Do  lijst. Zet op een rijtje wat je moet doen aan het begin van de dag. Zo zit je niet in het wilde weg te werken en verminderd je stress omdat je een beter beeld hebt over wat je nog moet doen en nog belangrijker wat je al gedaan hebt. Je kunt bij elke taak een schatting schrijven van wanneer tot wanneer je hieraan zou moeten werken. Geen stress, dit is niet definitief, het zorgt er wel voor dat je doorwerkt.

Onderschat de positieve invloed van een gezond eetpatroon niet. Het kan dus geen kwaad om wat extra aandacht te geven aan je eetgewoonten tijdens de blok - en examenperiode. Dit zijn enkele dingen die je frisse hersenen zullen opleveren.

  • Drink genoeg water. Het is aangeraden om tijdens het studeren steeds water binnen handbereik te hebben. Wanneer je niet genoeg drinkt voel je je snel vermoeid en gaat concentratie achteruit.               
  • Vermijd koffie! Het klinkt verleidelijk om in de late uurtjes over te stappen op grote hoeveelheden cafeïne, maar dit zorgt eerder voor een tegengesteld effect. Het droogt je hersenen namelijk uit.            
  • Verder is er een hele resem aan brein stimulerend eten. Je doet er goed aan om tijdens deze periode extra te letten op het innemen van: volkoren granen, zaden, walnoten en andere noten, avocado’s, kikkererwten en alles wat antioxidanten bevat zoals, blauwe bessen en groene thee. Een mix van noten en bessen is dus een perfecte manier om wat te knabbelen tijdens het studeren. Andere meer winterse fruitjes zijn natuurlijk eveneens aangeraden.

En als laatste, om de link tussen lichaam en geest wederom te benadrukken, doe iets actief tijdens je pauze. Ga een stukje wandelen, bel een vriend(in) … Alles behalve aan je bureau blijven zitten en daar een pauze nemen.

Je kunt er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om tijdens je pauze te werken aan één bepaalde nieuwe skill. Dit geeft je een ander soort leuk doel, zo wordt je pauze iets interessanter op lange termijn dan scrollen op sociale media. Wie wilt er nu niet jongleren op zijn/haar CV hebben staan? Voor wie geen inspiratie heeft:    

  • Pak dat muziekinstrument terug op van jaren geleden waar je geen tijd voor had.                
  • Stretch met als doel een split tegen het einde van de blok.             
  • Langer dan 5 min aan een stuk lopen. (L.O. lijkt al een eeuw geleden.)      
  • Je hond een nieuw kunstje leren.              
  • Een kaarttruc onder de knie krijgen.         

Heel veel succes van het gehele Studant team!