Mind Matters bij Studant

Geschreven door Marie Denissen | 14-11-2022
mind matters II

Deze week is de Mind Matters Week en staat volledig in teken van mentaal welzijn. Bij Studant weten we maar al te goed dat studenten het niet altijd gemakkelijk hebben. We willen ons daarom volledig mee inzetten voor het mentaal welzijn van elke student en begeleider bij Studant. Hieronder delen we alvast een aantal tips die je helpen waken over je mentaal welzijn en die ervoor kunnen zorgen dat je je zo goed voelt in je vel, net als een vis in het water!  

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Het is misschien een groot cliché, maar dan wel een dat echt waar is. Sport en fysieke beweging doen wonderen voor de chaos in je hoofd. Sport samen of alleen, in stilte of met je favoriete muziek door je oortjes, het maakt niet uit zolang jij er plezier en deugd van hebt. Regelmatig sporten of bewegen vermindert psychische en mentale klachten en bevordert cognitie. Cognitie zijn mentale dagdagelijkse processen die je doet zoals probleemoplossend denken en het hangt ook samen met je vermogen om te focussen, je aandachtsspanne en je geheugen. Verder zorgt sporten er ook voor dat je stresshormonen afgevoerd worden in je lichaam. Daarnaast krijg je van sporten meer energie, motivatie en zelfvertrouwen! Dat klinkt dus als win-win-win-win!

 

Geen zorgen, je hoeft geen getrainde atleet te zijn voor deze tip, een wandeling of een ontspannend fietstochtje zijn al voldoende! Een dansje extra op de leukste feestjes kan ook wonderen doen.

Piekerkwartier

Piekergedachtes zijn stille boosdoeners die vaak ongezien door je hoofd komen spoken voor je het goed en wel doorhebt. De beste manier om met piekeren om te gaan is je ervan bewust te zijn! Stoppen met piekeren is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weten wij ook. Daarom kan je een dagelijks piekerkwartiertje inlassen. Op die manier kan je, elke keer dat het piekeren opkomt, die gedachtes opsparen voor een vast moment die dag. Zo krijg je iets meer controle over je eigen hoofd en kan je je negatieve denkpatronen doorbreken. Als je je houdt aan je dagelijkse piekerkwartiertje is het ook makkelijker om die gedachtes voor het slapengaan te mijden. Praat over je piekergedachtes. De beste manier om piekeren uit je hoofd te krijgen is door ze letterlijk luidop uit te spreken en te ze delen. Zo plaats je die wederkerende gedachtes al snel in een ander licht en zie je dingen die je in je hoofd misschien niet meteen zag. Praat je er niet graag over of vind je dit nog te moeilijk? Schrijf ze dan op. Maak een piekerboekje waarin je al je gedachtes opslaat, op die manier zitten ze in je boekje en niet in je hoofd.

Yay for Nay

Durf "nee" zeggen! Het is heel belangrijk dat je je grenzen goed leert aangeven en bewaken. Krijg je nog maar eens voorstel om mee te gaan lunchen, feesten of studeren maar heb je daar eigenlijk geen zin, geld of tijd voor? Zeg dan gewoon “nee”. Geen zorgen, niemand vind je er minder leuk door en er komt heus nog wel een ander moment.

Neem niet te veel hooi op je vork. Zo blijven je dagen goed verdeelt wat betreft werk, ontspanning en slaap. Yay for nay!

Digital Detox

Digital detox is de nieuwste tip voor minder stress en meer focus. Je hebt er misschien al van gehoord, maar wat houdt het nu exact in? Concreet wilt het zeggen dat je een pauze en wat afstand neemt van je elektronische toestellen zoals je GSM en/of je laptop, en om even niet non-stop bereikbaar of online te zijn. In de praktijk kan de digital detox verschillen van persoon tot persoon, want iedereen heeft andere gewoontes wat betreft gsm gebruik. Meestal wordt aangeraden om vooral de sociale media even on hold te zetten zodat je een bepaalde periode gewoonweg niet zit te scrollen op Instagram, Facebook en andere platformen. Non-stop bereikbaar zijn, inkomende berichtjes, (nieuws-)meldingen, content, kunnen stresserend zijn. Een pauze daarvan kan leiden tot meer focus en een beter mentaal welzijn. Volgens verschillende onderzoeken kunnen veel mensen zich langer en beter focussen op de zaken waar ze in dat moment mee bezig zijn, zonder de afleiding van trillende geluidjes in je broekzak. Zet die gsm of die laptop dus toch maar eens uit en geniet van het moment!

 

Sharing is Caring

Nog een cliché dat waar is; praten helpt. Gelukkig zijn er ook veel instanties en mensen die klaarstaan met een luisterend oor. Zo kan je bij je universiteit of hogeschool vaak terecht bij een studentenpsycholoog. Ook  zijn er tal van initiatieven zoals georganiseerde groepsgesprekken, workshops rond stress en mentaal welzijn, etc. Evengoed kan gewoon een tasje thee met vrienden al veel opluchting bieden. Heb je het gevoel dat je er niet meer alleen uitgeraakt of de bomen door het bos niet meer ziet? Kijk dan eens rond voor een psycholoog of therapeut. Die kan je dan op een professionele, onderbouwde manier verder helpen en je een goede houvast bieden voor hetgeen waar je doorgaat.

Ook bij Studant staan we klaar voor je! Spring eens binnen & vind je studiebuddy, goeie moed en extra motivatie!

Ga van start bij Studant

Heb jij dringend hulp nodig bij één of meerdere vakken? Lukt het je maar niet om een goede planning te maken? Wil je graag extra hulp bij het verwerken van bepaalde leerstof? Twijfel dan niet langer en start nu met jouw aanvraag. Zo krijg je spoedig een begeleider toegewezen die jou verder kan helpen.