New Semester, New You
Het is weer zover, het nieuwe semester is begonnen, je zit vol goede voornemens en hernieuwde motivatie maar hoe hou je die goede voornemens nu ook écht vol? We delen hieronder een aantal simpele tips en tricks voor meer productiviteit én vrije tijd! Zo kan je er weer helemaal tegenaan en knal je dat tweede semester!
Kleine doelen > Grote doelen
Stel doelen op voor het nieuwe semester en schrijf ze ook op. Wanneer je weet waarvoor je werkt en weet wat je wilt bereiken, kan je veel concreter plannen en efficiënt te werk gaan om die doelen te halen.
Een methode om op een effectieve manier doelen op te stellen, is aan de hand van grote en kleine doelen. Zo kan je grotere doelen opsplitsen en bereiken door er verschillende kleinere doelen van te maken. Op die manier behaal je veel sneller die kleine doelen en krijg je sneller en regelmatiger het fijne gevoel dat je iets hebt gehaald dat je kan afvinken. Op termijn zullen alle kleine doelstellingen die je haalde leiden naar dat ene overkoepelende, grote doel!
Zorg er wel voor dat de doelen die je opstelt altijd SMART zijn. SMART wil zeggen; Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Op die manier zijn je doelstellingen heel snel duidelijk en concreet.
Schrijf tot slot je doelen ergens op en hang ze in het zicht, boven je bureau of naast je bed, zo word je vaak herinnerd aan jouw persoonlijke ambities en motivaties om dat tweede semester echt te knallen!
8+8+8
Een dag heeft 24 uur. Dat is dus 8 uur om lessen te volgen en taken te maken of te studeren en om productief te zijn; 8 uur om te ontspannen en leuke dingen te doen, zoals sporten en afspreken met vrienden; en 8 uur om te slapen. Op die manier plan je ook heel bewust je vrije tijd in want de boog kan niet altijd gespannen staan. De 8-8-8-methode geeft je ook een goede houvast om je planning mee te maken en in te vullen. Het zorgt voor een consistente routine en een verdeelde dagindeling waardoor je later in het semester niet in de problemen komt of achterloopt!
Herstel je (slaap)ritme
De drukke feestdagen zijn achter de rug en de nachtjes-door tijdens de examens zijn gepasseerd. Een gezonde routine is essentieel voor een productief academiejaar. Studeren is belangrijk en feesten is leuk, maar vergeet zeker niet voldoende slaap en rust te nemen. Je hersenen nemen meer op en je voelt je beter in je vel wanneer je lichaam en geest lekker uitgerust zijn. Wanneer je op kot slaapt, voorzie je ook best oordopjes, zo wordt je slaap zeker niet verstoord door gestommel op de gang of geroep op straat.
Vind je piekmoment
Sommigen zijn vroege vogels, anderen zijn eerder nachtuilen, nog anderen pieken in de middag terwijl sommigen dan net een dipje hebben. Het is belangrijk dat je weet wanneer je energiepiek valt in de dag en welke routine jouw lichaam heeft. Op die manier kan je efficiënt plannen en krijg je meer werk klaar. Als je bijvoorbeeld weet dat je elke middag een dipje hebt, plan dan ook geen belangrijk werk of deadlines, zo raak je alleen maar gefrustreerd terwijl je hetzelfde werk perfect afkrijgt op een voormiddag of avond!
Vraag op tijd om hulp
Vraag op tijd om hulp. Merk je in de loop van het tweede semester dat je toch achterstaat of dat het gewoon niet echt lukt? Dat is niet erg! Er staan verschillende mensen klaar om je de juiste ondersteuning en hulp aan te bieden die jij nodig hebt. Je kan altijd bij Studant terecht voor extra studiebegeleiding, hulp bij het schrijven van je thesis of papers, of gewoon voor wat extra motivatie, een productieve studieomgeving en een warm hart onder de riem!
Studeer je TEW, FBE, FSW of Rechten aan de UA? Dan kan je ook bij ons groepslessen volgen voor zware vakken zoals statistiek of economie! Zo haal je zeker die vakken aan het einde van dit semester en behaal je die goede doelen
Stay positive
Last but not least; Niet alle dagen zijn even leuk en ook stress is van tijd tot tijd onvermijdelijk. Maar een positieve ingesteldheid doet al wonderen! Het leven is maar dat wat je er zelf van maakt, probeer dus zeker ook tijd te maken voor wat je graag doet! Wees lief voor jezelf en voor anderen en neem genoeg ontspanning en tijd voor jezelf. Als je jezelf top voelt, kan je veel meer aan, werk je vlotter en krijg je op elk vlak meer gedaan.
Plan ook dingen waar je naar kan uitkijken en gebruik dat als motivatie. Op die manier kan je naar die leuke dingen toewerken en is het veel gemakkelijker een tandje bij te steken om die taak of deadline toch nog af te krijgen.