Nieuw schooljaar, nieuw begin
Zoals elk jaar is september weer een nieuw begin. Na een jaar van lockdowns, afstandsonderwijs en beperkingen is de start van het nieuwe schooljaar ook officieel de start van 'het nieuwe normaal'. Kinderen mogen weer naar school en kunnen in de klas praten met vriendjes zonder hun mondmasker. Een nieuwe start, nieuwe klasgenoten, een toffe klastitularis en heel wat nieuwe leerstof, het geeft ongetwijfeld ook veel leven in huis. Ben jij als ouder nog op zoek naar enkele tips om dit schooljaar goed te starten? Dan hebben wij voor jou dé 5 perfecte tips uitgezocht!
1. Zorg samen met de student voor een duidelijke structuur
Een student van het middelbaar zal het niet snel zelf zeggen maar structuur en orde zijn basisbegrippen voor een goede start van het nieuwe schooljaar. Creëer thuis een plek waar ze rustig kunnen werken en studeren. Dit kan aan de eettafel in de living zijn, op voorwaarde dat er geen andere gezinsleden zijn die de student afleiden of dit kan op de student hun kamer of bureau zijn. Het belangrijkste is dat de student een opgeruimde studieplek heeft en rustig kan werken, zonder afleiding van gsm, tv, Playstation etc. Het gebruik van hun gsm tijdens het studeren is altijd voer voor discussie en zorgt in alle huiskamers in België regelmatig voor stevige ruzies tussen ouders en puber. Probeer hier toch een begripvolle houding aan te nemen. Het meest efficiënte is uiteraard de gsm weg leggen tijdens het studeren. Tegenwoordig kan je echter ook gebruik maken van apps die hun gsm voor een bepaalde tijd vergrendelen. Op die manier kunnen ze zelf instellen hoelang ze willen studeren maar kunnen ze tijdens de pauze wel hun vrienden beantwoorden. Willen ze hun gsm echt niet wegleggen? Dan kan je afspreken om met een lichte controle-app te beginnen. Deze apps zullen enkel tracken hoeveel tijd ze op hun gsm spenderen en moeten dus zorgen voor een mentaliteitsswitch en het besef dat ze heel veel uren verliezen aan het onnuttig scrollen op sociale media.
De meest gebruikte apps zijn: escuetime (Android) en Quality time (Android). Wanneer het niet lukt om besef te krijgen van het aantal uren, dan kan je overschakelen naar de hardere varianten: Forest (Android en Iphone) of Flipd (Android). Eens jouw student in huis zelf beseft hoeveel tijd ze besparen door efficiënt hun huiswerk te maken, zijn ze meteen overtuigd om die GSM voor een uurtje weg te leggen.
2. Maak voldoende ruimte voor ontspanning en sport
Sport en ontspanning zijn heel belangrijk! Na een jaar zoals dit hebben kinderen meer dan ooit nood aan ontspanning en sportieve activiteiten. Zorg er dus voor dat het schoolwerk niet in de weg staat van trainingen en hobby’s. 1-2 keer doorheen de week sporten of ontspanning hebben is geen overbodige luxe en moet haalbaar zijn om te combineren. Door te sporten kan een kind zijn energie kwijt en is dit het ideale moment om even hun schoolwerk te vergeten. Ontspanning kan in vele vormen gebeuren: muziekschool, jeugdbeweging, sport, kunstacademie, met vrienden gaan voetballen op een pleintje.
De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang het maar niet betekent dat ze met hun gsm op de zetel liggen. Een frisse neus kunnen halen af en toe en even alles vergeten, is de beste manier om gemotiveerd te blijven voor school. Daarnaast slapen ze ook beter wanneer ze moe en voldaan terugkomen van een training of activiteit. Goed slapen betekent dan weer dat ze leerstof makkelijker verwerken en dat heeft een positieve invloed op hun schoolresultaten. Alleen maar voordelen dus!
3. Geef de student vertrouwen
Studenten hebben nood aan ouders die positief zijn over school en zonder vooroordelen of angsten aan het jaar beginnen. Zeg dus niet dat ze beter hun best moeten doen of word niet meteen boos wanneer ze een taak vergeten in te dienen of een slechte toets mee naar huis brengen. Studenten hebben tijd nodig om even terug te wennen aan contactonderwijs en zullen dus ongetwijfeld enkele keren tegen de lamp lopen. Ga dan samen met hen op zoek naar de problemen en geef hun een oplossing zodat ze hieruit kunnen leren. Vergeten ze regelmatig een toets te studeren? Stel dan voor om een to-do lijst te kopen zodat ze alles overzichtelijk kunnen noteren. Valt het op dat de student met één vak niet mee is? Dan kan je eventueel via het online leerplatform even mailen met de leerkracht. Nadien kan je dan een gesprek aangaan om te bekijken hoe jullie dat samen kunnen oplossen. Een kind dat vertrouwen krijgt zal ook sneller in zichzelf geloven en zich bewijzen.
4. Evalueer regelmatig maar verstik niet
Het is handig om op regelmatige tijdstippen evaluatiemomenten in te plannen om een balans op te maken van het schoolleven. Zijn de resultaten goed? Zijn er bepaalde vakken die moeilijk zijn? Klikt het met elke leerkracht of zijn er bepaalde problemen? Voelt de student zich goed op school? Door regelmatig even samen te zitten en te praten, wordt het duidelijk dat je er bent voor jouw kind. Je kan op zo’n momenten ook duidelijk maken dat je kan helpen bij het organiseren en plannen en dat je eventueel ook bereid bent om de leerstof van moeilijke toetsen te overhoren. Voor kinderen tot het vierde middelbaar doe je dit best op wekelijkse basis, vanaf het vierde middelbaar kan je meer vrijheid geven als jouw kind daar klaar voor is. Vermijd doorheen de week controlevragen zoals “studeer je wel voldoende?”, “maak je wel je huiswerk?”, “haal voor die toets maar betere punten dan de vorige”. Een kind heeft nood aan ruimte maar vooral nood aan begrip. Daar hoort ook bij dat ze de ruimte krijgen om eens te falen en eruit te leren.
5. Last but not least: roep op tijd hulp in
Merk je toch dat het niet lukt voor een bepaald vak? Loopt jouw kind helemaal vast tijdens het studeren? Is er dringend extra uitleg nodig om een goede studiehouding aan te nemen? Wacht dan niet te lang. Het heeft geen zin om externe hulp uit te stellen aangezien studenten heel snel gedemotiveerd geraken wanneer ze slechte resultaten naar huis moeten nemen. Wanneer het dus duidelijk wordt dat jouw kind iets echt niet begrijpt, roep je beter meteen hulp in. Op die manier vermijd je crisissituaties waar de student moet vechten voor een A-attest en kan je sneller ervoor zorgen dat het probleem opgelost geraakt. Vaak heb je maar enkele lessen studiemethode of vakbegeleiding nodig om terug te kunnen volgen in de klas. Onze begeleiders zijn allemaal studenten van het hoger onderwijs waardoor ze zich ook snel kunnen inleven in de leefwereld van jouw kind en snel tot resultaat kunnen komen. Vanaf het moment dat ze weten dat er iemand is die kan helpen, is er ruimte voor nieuwe motivatie en herwonnen zelfvertrouwen. Samen zorgen we voor goede schoolresultaten en een gelukkige student, wat wil je nog meer?
Ga van start bij Studant
Heb jij dringend hulp nodig bij één of meerdere vakken? Lukt het je maar niet om een goede planning te maken? Wil je graag extra hulp bij het verwerken van bepaalde leerstof? Twijfel dan niet langer en start nu met jouw aanvraag. Zo krijg je spoedig een begeleider toegewezen die jou verder kan helpen.