Wat houdt een cursus ‘leren leren’ voor het middelbaar onderwijs in?

Tijdens de cursus ‘leren leren’ leren we jou hoe je efficiënt en doelgericht kan studeren. Dit doen we door jouw studiemethode vanuit verschillende invalshoeken te benaderen en tips te geven om beter te studeren.

 • Studeerproces: We delen het studeerproces op in vijf grote fasen: oriënteren, begrijpen, toepassen, memoriseren en herhalen. Het klinkt ook vrij logisch dat je de leerstof eerst moet begrijpen alvorens je oefeningen kan maken. Tijdens de cursus leren studeren verduidelijken we eerst de vijf fasen en geven we vervolgens tips over hoe je jouw studiemethode het best aanpast naargelang de fase.  
 • Studietechnieken: Er bestaan ontzettend veel verschillende methoden om leerstof te verwerken: samenvatten, onderlijnen of fluoresceren, schematiseren, mindmapping,… Welke studietechniek je gebruikt, is afhankelijk van het vak. Je studeert Frans namelijk niet op dezelfde manier als geschiedenis of wiskunde. Tijdens de cursus leren leren bekijken we per vak welke studietechniek voor jou het beste werkt. 
 • Studieomgeving: Waar je studeert, is even belangrijk dan hoe je studeert in het middelbaar onderwijs! Studeren in een rustige en ordelijke studieomgeving werkt motiverend en bevordert je concentratie! Maar hoe ziet zo’n studieomgeving er precies uit? Wat doe je met jouw laptop en smartphone tijdens het studeren? Studeer je het best zonder of met muziek? Het zijn vragen die onze begeleiders stuk voor stuk beantwoorden tijdens de cursus leren leren. 
 • Studieplanning: Wat ben je met een goede studiemethode en de ideale studieomgeving als je te laat begint met studeren? Een realistische studieplanning is cruciaal voor goede (examen)resultaten. Het klinkt misschien vreemd, maar vaak zorgt een goede studieplanning ervoor dat je minder zal moeten studeren. Hoe dat komt, wordt op de cursus leren leren uitgebreid uitgelegd. Tijdens de cursus leren studeren geven onze begeleiders ondermeer een antwoord op volgende vragen:
  • Wanneer moet ik beginnen te studeren?
  • Hoe lang studeer ik aan één stuk?
  • Met welk vak moet ik beginnen studeren?
  • Wat als ik minder gestudeerd heb dan er op mijn planning staat?

Wanneer is de cursus leren leren een succes?

Uiteraard is het doel van de cursus leren studeren om jou betere studieresultaten te laten halen! Toch is dit niet het enige doel van de cursus! We vinden het namelijk even belangrijk dat jij een goede studiemethode hebt gevonden waarmee jij in de toekomst zelfstandig goede studieresultaten kan behalen. We hechten daarom veel belang aan doelgericht studeren en een goede balans tussen studeren en ontspannen. Een cursus leren leren wil dus niet persé zeggen dat meer zal moeten studeren!. 

Wanneer volg je de cursus leren leren het best?

Hoe vroeger je de cursus leren leren volgt, hoe meer voordeel je er zal uithalen! Je volgt de cursus dus het best in de eerste graad of tweede graad van het middelbaar onderwijs zodat je meteen alle tips om beter te studeren kan toepassen. Uiteraard kan je ook in de derde graad van het middelbaar onderwijs de cursus volgen! De cursus leren leren wordt aangepast naargelang jouw studierichting en studieproblemen! Om het meeste resultaat te halen uit de cursus leren leren is het belangrijk om hiermee te starten bij aanvang van het semester. Het is namelijk onmogelijk voor studiebegeleiders om jouw ‘ideale’ studiemethode op één week tijd te vinden en toe te passen. 

Wie geeft de cursus leren leren in het middelbaar?

De cursus leren leren in het middelbaar onderwijs wordt gegeven door ervaren bachelor- en masterstudenten van de universiteit of hogeschool! Zij worden zorgvuldig gescreend op basis van hun studieresultaten en didactische vaardigheden en worden steeds door ons opgeleid. Zij beheersen elk aspect van de cursus en omdat de bijlesgevers zelf nog studeren kunnen ze hun eigen ervaringen delen. Zo garanderen we een kwalitatieve cursus leren studeren!

Waar?

Thuis, online, in de buurt van de campus of op het Studant kantoor

Wanneer?

Jij kiest hoeveel lessen en wanneer ze gegeven worden

Wie?

Studenten van de universiteit en hogeschool

Prijs?

Het tarief van de begeleiding bedraagt tussen €25 en €28!

Begeleiding nodig?

 • Ondervind je problemen met een specifiek vak? 
 • Heb je zelf een goed beeld van welke hulp je wenst?
 • Wil je graag snel starten met een begeleiding?

Zoek je hulp voor het toelatingsexamen? Klik dan hier!

Begeleiding online aanmaken

Gesprek aanvragen?

 • Ondervind je problemen met meerdere vakken?
 • Geen idee welke hulp je precies nodig hebt?
 • Wil je meer informatie over onze werking?

Onze studiecoaches helpen je graag verder!

Maak een afspraak

Waar bevinden zich onze begeleiders leren leren?